Een wijn die sprankelt, dat is Champagne

Champagne is de meest commerciële wijn van de wereld en dat is heel knap voor zo'n koel gebied. Doordat de vraag zo hoog is naar Champagne, hangt er ook een relatief duurder prijskaartje aan. Ondanks de prijs, worden er overheerlijke mousserende wijnen gemaakt die nergens anders zulke smaken kunnen opleveren.

De druiven die worden gebruikt zijn voornamelijk:

Chardonnay

Pinot noir

Pinot Meunier

Twee van de drie belangrijkste druiven zijn blauwe druiven. De kleurstof van de druiven zit in de schil, dus alleen het sap wordt gebruikt.

Hoe wordt Champagne gemaakt?
Een bijproduct van het vergistingsproces is koolzuur. Champagne is eigenlijk een wijn met koolzuren die zijn ontstaan tijdens een tweede vergisting in de fles. Na het fermentatieproces wordt de wijn gebottled en worden er extra gisten en suikers toegevoegd in de fles. Dit wordt ook wel liqueur de tirage genoemd. Tijdens deze vergisting in de fles kan het koolzuur niet ontsnappen, waardoor het mousserende in de fles ontstaat. Hoe kouder in de wijnkelder, hoe kleiner de belletjes van de Champagne. Niet te koud, want dan stopt het met fermenteren.

In de kelders van Champagne liggen de wijnflessen ondersteboven. De reden hiervan is dat de dode gistcellen zo naar de opening van de fles kunnen gaan, om uiteindelijk verwijderd te kunnen worden. Dit maakt de Champagne zuiver. Hiervoor wordt de fles meerdere malen gedraaid. Dit wordt Remuage genoemd. In het verleden gebeurde dit met de hand maar tegenwoordig voornamelijk met behulp van machines. 

Geschiedenis
Vroeger was koolzuur in wijn een bedreiging, want de flessen waren allemaal van te dun glas. Als er een tweede vergisting door ging op fles, dan ontplofte de wijnfles in de kelder. Champagne is pas echt gewaardeerd door de Britten. De Engelse importeerde wijn  (zonder bubbels) uit de Champagne in een koel jaar. Door de koelte kon de wijn niet volledig fermenteren, waardoor het fermentatieproces in de fles in Engeland doorging. Tijdens deze tweede vergisting kon de koolzuur niet ontsnappen, waardoor de Britten wijn kregen met koolzuur die zij erg op prijs stelde. 

Dom Perignon
Dom Perignon was een Monnik die de kwaliteit van Champagne erg heeft verbeterd door verschillende druiven van buiten af mee te brengen. Zo heeft hij de blauwe druif geïntroduceerd om in een witte wijn te gebruiken. Hij probeerde te voorkomen dat de wijnen in de fles koolzuur kregen, zodat de wijnfles niet ging ontploffen in de kelder. Een bekende Champagne wordt ook onder zijn naam verkocht. Veel mensen denken dat hij Champagne heeft uitgevonden en dat wordt aangeduid met de mythe: "Look, I'm tasting the stars!" Dom Perignon heeft Champagne niet uitgevonden, maar probeerde de koolzuur wat Champagne kenmerkt juist te voorkomen.

Zuurstof en Champagne  
Champagne wordt vaak gelijk in glazen geschonken om direct te drinken. Dit is jammer, want bij Champagne komen er veel smaken vrij als het in aanmerking komt met zuurstof. De Champagne komt het best tot zijn recht als het 15 minuten tot 30 minuten wordt gekaraffeerd. Hierdoor zal de Champagne zich op een snelle manier ontwikkelen zonder dat het koolzuur vergaat. Het is natuurlijk fijn dat er van zo'n prachtige fles Champagne optimaal wordt genoten.