Natuurwijn helpt tegen katers. Feit of fabel?

Natuurwijn begint gelukkiger steeds bekender te worden onder de wijndrinkers. We willen duurzaam, biologisch en zo min mogelijk toegevoegde stoffen in ons eten, dus ook in onze wijnen. Maar zal dit ook helpen tegen onze katers van de volgende dag? Hieronder een uitleg in hoeverre dit gerucht waar is.


Wat is natuurwijn in het kort?

Natuurwijn is wijn die in de wijngaarden zo veel mogelijk door de natuur wordt gestuurd. Er worden geen chemicaliën gesproeid om de vijand weg te houden, maar er wordt op natuurlijke wijze gewerkt. Denk aan een vijand, voor de vijand. Een kringloop die al het werk doet op de wijngaarden. Extra bomen, dieren en insecten. Natuur voedt de natuur.

Daarnaast wordt er ook geen chemicaliën toegevoegd in de kelder. Wijn wordt vergist door wilde gisten, het wordt niet gefilterd en ook wordt er geen sulfiet toegevoegd. Althans een maximaal van 30 mg. Sulfiet is een verzamelnaam van stoffen die zwavel bevatten. Sulfiet helpt de wijn tegen bacteriën en zorgt dat de wijn langer houdbaar blijft. De wijn heeft ook van nature sulfiet, dit ontstaat tijdens het fermentatieproces. Wijnen zonder sulfieten bestaan dus niet.
Normaliter zit er ongeveer 150 mg sulfiet in de wijn. Er mag max 350 mg sulfiet per liter worden toegevoegd, dat is een stuk meer sulfiet dan natuurwijn. 

Afbraak alcohol
Om antwoord te kunnen geven op de bovenste vraag is het van belang om te kijken hoe het lichaam bepaalde stoffen verwerkt. Deze bepaalde stoffen zijn alcohol (Ethanol) en Sulfiet (Zwavel). 
Alcohol wordt in het lichaam opgenomen door de maag en begaat een weg af naar de lever. Daar nemen enzymen het over voor de afbraak van alcohol.  Enzymen zijn eiwitten in het lichaam die een chemische reactie kunnen laten plaatsvinden. Enzymen zorgen ervoor dat stoffen worden omgezet in andere stoffen, waardoor de uiteindelijke stof eenvoudig door het lichaam afgebroken kan worden.

Er spelen totaal twee enzymen een rol in de afbraak van alcohol. De eerste ADH enzym zet alcohol om in aceetaldehyde. De stof aceetaldehyde is  10-30 keer giftiger dan alcohol. Deze moet nog door ADHL enzym worden omgezet naar acetaat om afgebroken te worden door het lichaam. De ADHL enzym maakt gebruik van een cruciale verbinding genaamd glutathione (antioxidant) om deze aceetaldehye om te kunnen zetten in acetaat. De antioxidant gluathatione is een ontgifter die ervoor zorgt dat de ADHL enzym de giftige stof aceetaldehyde in de stof acetaat kan omzetten. Sulfieten zijn ook stoffen die door het lichaam worden afgebroken door middel van de antioxidant glutathione. Doordat er zowel sulfiet als alcohol in het lichaam binnenkomt, wordt de gluatathione dubbel aangetast, waardoor de ADHL enzym minder snel de gevaarlijke stof aceetaldehyde kan omzetten. De gluatathione antioxidant is namelijk ook bezig met de verwerking van sulfieten...


Natuurwijn en katers  
Er zijn twee voordelen die natuurwijn biedt ten opzichte van jouw kater. Hieronder wordt uitgelegd hoe en waarom.

1. De antioxidant gluathatione zorgt er dus voor dat de ADHL enzym de gevaarlijke stof aceetaldehyde omzet tot acetaat, zodat het lichaam acetaat kan afbreken. Deze antioxidant is ook nodig voor de afbraak van sulfiet. Hoe meer sulfiet je in je lichaam krijgt, hoe minder gluathatione beschikbaar is voor de omzetting van de gevaarlijke stof aceteealdehyde.  Als jij wijnen met extra sulfiet drinkt, dan blijft de stof die giftiger is dan alcohol langer in jouw lichaam hangen, omdat gluatathione ook sulfiet moet helpen verwerken. Dit leidt tot meer hoofdpijn en misselijkheid. Hoe minder sulfiet, hoe makkelijker en sneller alcohol wordt afgebroken door het lichaam.

2. Natuurwijn heeft ook het voordeel dat de stofwisseling van de ADHL enzym  wordt versterkt. Hierdoor kan deze ADHL enzym de giftige stof aceteetaldehyde sneller omzetten. Dus uiteindelijk leidt natuurwijn tot minder aceteedaldehyde in het bloed, want de stofwisseling wordt versneld door gezondheidsvoordelen die natuurwijn biedt. Dit leidt dus uiteindelijk tot minder hoofdpijn en minder misselijkheid dan andere wijnen. 


Conclusie
In natuurwijn zit alcohol. Als je alcohol drinkt dan ontstaan er giftige stoffen in het lichaam. Deze stoffen worden een stuk sneller verwerkt dan wijnen waar meer sulfieten aan zijn toegevoegd. De antioxidant glutathione is essentieel bij het omzetten van de gevaarlijke stof aceteedaldehyde die is ontstaan door alcohol. Deze antioxidant helpt ook sulfiet uit je lichaam verwerken. Hierdoor zal de stofwisseling van aceteedaldehyde naar acetaat minder snel gaan, omdat glutathione ook sulfiet moet verwerken. Dit zorgt ervoor dat een giftige stof langer in jouw lichaam zwerft, dan als je wijn drinkt zonder toegevoegde sulfieten.

Daarnaast brengt natuurwijn gezondheidsvoordelen met zich mee waardoor de stofwisseling van de ADHL enzym toeneemt. Hierdoor wordt de giftigere stof aceteedaldehyde sneller omgezet, waardoor de giftige stof minder lang in jouw lichaam zwerft.

Dus ja, natuurwijn geeft minder snel katers, maar wel ten opzichte van wijn waar meer sulfiet is toegevoegd. Doe goed je best, en je kan zelfs van natuurwijn katers krijgen!